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Frequently Asked Questions 

Question: When is the HCBS cost report due to the Provider Cost Audit and Rate Setting Unit? 

Answer: A complete Medicaid Cost Report must be received on or before September 30 each 
year by the Provider Cost Audit and Rate Setting Unit. Failure to submit a complete cost report 
by this date may result in payment reduction or recoupment pursuant to 441 IAC Chapter 
79.1(15) and Chapter 79.3.  
 

Question: Can providers receive an extension to the September 30 deadline for submission of 
the cost report? 

Answer: A thirty-day (30) extension to the cost report due date may be obtained by submitting 
a request in writing or by email to Provider Cost Audit & Rate Setting, no later than September 
30.  If your complete cost report is not received by September 30 and an extension has not 
been granted, it is considered delinquent and may result in payment reduction or recoupment 
pursuant to 441 IAC Chapter 79.1(15) and Chapter 79.3.  
 

Question: What dates does the HCBS Fiscal Year encompass? 

Answer: The HCBS fiscal year runs from July 1 – June 30. 
 

Question: What HCBS procedure codes are required to be reported on the HCBS Cost Report 
for FY2016? 

Answer: Currently, the following procedure codes need to be reported on the FY2016 cost report: 

BI CMH HD ID
SERVICE Type E Type H Type A Type D

Family & Community Support Services                                               H2021 Fam. & Com. Support

IMMT-SCL                                        T1004-U3 T1004-U3 T1004-U3 ID IMMT, BI IMMT, HD IMMT

Supported Comm Living- Daily       H2016 H2016-HI SCL-A(1), SCL-B(2), SCL-BI A(1), SCL-BI B(2)

Supported Comm Living- 15 min H2015 H2015-HI SCL 15 MIN, SCL-BI 15 MIN

Supported Community Living-Residential-Based                               H2016-U3 RBSCL-A(1), RBSCL-B(2)

Supported Employment- Job Coaching *H2025 *H2025 ID Job Coaching, BI Job Coaching

Supported Emp- Enclave                   *H2023 *H2023 ID Enclave, BI Enclave

Enhanced Job Search *H2019 *H2019 ID Enh. Job Search, BI Enh. Job Search

Reported annually on the Financial and Statistical Report (cost report)

* Paid a fee schedule rate effective 5/4/2016. Not required to be separately reported on the FY17 HCBS cost report.

HCBS Waiver Cost Reported Service Codes (as of 07/01/2015)

Site ID Naming on Cert Page           (reported 
on annual rate sheets)
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Note: Money Follows the Person (MFP) units/revenues/expenses should be reported 
separately on the cost report in accordance with Informational Letter No.1010. Any other 
units/revenues/expenses for procedure codes not listed on the table should be entered under 
“Other Programs” on Schedule D. 
 

Question: Where can additional information be found on completing the HCBS cost report? 

Answer: Additional information can be found in the HCBS provider manual. 
  

Question: Are HCBS cost reports required for FY2016 and beyond despite the April 1, 2016 
transition to managed care? 

Answer: Cost report submission requirements have not changed per the Iowa Administrative Code 
(see 441 IAC 79.1(15)). Providers still need to submit cost reports to Provider Cost Audit as done in 
prior years. 
 
Question: Where are MCO units, revenues, and expenses reported on the FY2016 HCBS cost 
report? 

Answer:  

• MCO units should be reported on the Certification page under “Other Client” the same as 
“Private Pay” members have been reported in previous years.  

• MCO revenues are not reported on the cost report. Only DHS revenues should be reported 
on Schedule D-3. 

• Total expense incurred during the full fiscal year for sites/services receiving HCBS services 
should be reported in separate columns on Schedule D even if part of the expense was 
incurred after the transition to managed care. MCO activity will continue to be treated as 
Medicaid program costs on the FY2016 and future cost reports unless further guidance is 
issued. 

 
Question: Should supported community living daily services be separately reported on the 
FY2016 cost report by site? 

Answer: For FY2016, daily services will be separately reported on the cost report by site as 
done in previous years. If the method of reporting daily supported community living services 
changes, an informational letter will be issued to providers to give notice of the change in 
reporting requirements. 
 

Question:  Are rate sheets going to be provided for cost reported HCBS services? 

Answer: Rate sheets will still be mailed to providers upon finalization of the HCBS cost report 
review. The rate sheets will be provided for informational purposes for the provider’s records. 

http://dhs.iowa.gov/sites/default/files/1010_CostRelatedtoMoneyFollowsthePersonServicesReportedonMedicaidCostReport.pdf
https://dhs.iowa.gov/sites/default/files/HCBS.pdf

