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1. Clothing Allowance 
 
Q1:  Realizing there is a DHS clothing allowance for youth in foster care, what 
does the description of “Maintenance” inclusions imply (see below)?  Should the 
“traditional” clothing allowance be accessed or does the contractor have 
responsibility per the contract to provide clothing? 
 
A1:  A per diem payment to foster group care contractors comprises a portion for 
Maintenance and a portion for the Child Welfare Service. Maintenance includes 
the provision of food, clothing, shelter, school supplies, personal incidentals, daily 
care, general parenting, discipline, and supervision of children to ensure their 
well-being and safety, and administration of maintenance items provided in a 
foster group care facility.   
 
Clothing has always been included in the Maintenance portion of the placement 
per diem, it is a legitimate Maintenance expense, and contractors provide articles 
of clothing for children in residence. The Maintenance payment for group care 
does not preclude accessing the DHS clothing allowance if clothing is needed at 
the time a youth is removed from their home. The clothing allowance isn‟t 
automatic; rather, the decision to authorize it is based on the worker‟s judgment 
of the needs of the child. Below is the current administrative rule that must be 
followed regarding the clothing allowance: 
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441 Iowa Administrative Code Chapter 156: 
“441—156.8(234) Additional payments. 
156.8(1) Clothing allowance. When, in the judgment of the worker, clothing is 
needed at the time the child is removed from the child’s home and placed in 
foster care, an allowance may be authorized, not to exceed $237.50, to purchase 
clothing. 
a. Once during each calendar year that the child remains in foster care, the 
department worker may authorize another clothing allowance, not to exceed 
$190 for family foster care and $100 for all other levels when: 
(1) The child needs clothing to replace lost clothing or because of growth or 
weight change, and (2) The child does not have escrow funds to cover the cost. . 
. .” 
 
Clothing expense can be allocated to the “Maintenance” portion of the group care 
per diem payment.  Use of either the Maintenance per diem payment or a worker 
authorized clothing allowance does not necessarily preclude use of the other.  
 
 
2. Performance Measures 
 

a. Safety Outcome 2 (Critical Incidents) 
 
Q1:  Is there anything in the contract that states that we need to inform referring 
workers about critical incidents within a certain amount of time? 
 
A2:  Yes, all critical incidents shall be recorded online and reported to the 
Agency‟s or Juvenile Court Services‟ referral worker within one week of 
occurrence. Each contractor should follow their policy or practice for the 
notification; use of email correspondence /notification is generally acceptable 
unless other forms of communication are required. Youth confidentiality shall be 
protected at all times. 
 

b. Permanency Outcome 1 (Connections to Family and Community) 
 
Q1:  Is there some sort of pro-rated system regarding youth that are being 
discharged or admitted during the month? For instance, if a youth is admitted on 
the 21st of the month is the youth still expected to get 2 visits in the 10 days left in 
that month? The same question applies to discharge. 
 
A1:  As per the contract in Section 1.5.1, Permanency Outcome 1, youth in their 
first or last calendar month of placement are excluded from this measure. 
 
Q2:  How do I input a time span of several days, regarding the number of days 
for a home visit, for example? 
 

https://www.legis.iowa.gov/docs/ACO/chapter/441.156.pdf
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A2:  The online data entry system originally only allowed entry of the beginning 
date. The online entry system was reconfigured and to allow entry of a beginning 
and end date of each visit at the request of the contractors. While the number of 
days a visit occurs doesn‟t matter for counting the number of visits (i.e., a single 
visit is a single visit regardless of length in days), contractors requested this 
reconfiguration to allow them to track actual lengths of the visits. 
 
Q3: How do you to calculate the hours for the visits (such as 8 hours for half days 
or 16 hours for full days)? 
 
A3: There is no need for this calculation and the length of the visit does not 
matter. Entries to record this only include the beginning and the end date. 
 
Q4:  Can video conferencing through Skype be used to conduct a family visit? 
 
A4:  Face to face, in person visits are preferred. Video conferencing may be used 
on a very limited basis in appropriate circumstances and only with prior Agency 
or JCS approval (this excludes the Service Contract Specialist who will not be 
involved with approving this). Video conferencing should only be pursued when 
there is no other alternative and not out of convenience. When used, the 
contractor must take steps to assure confidentiality and all participants should 
sign a confidentiality release. Contractors should add this to their policy and 
procedures manual. 
 
Q5:  It is sometimes difficult to arrange for monthly visits on behalf of some youth 
for one or more reasons.  For example, cannot identify a significant other willing 
to be part of their lives, for youth whose parents‟ rights have been terminated, a 
youth‟s visit home is prohibited because their victims are there, or families are 
just unwilling to make a visit work for whatever reason. What are the expectation 
of the contract to assure these visits occur? 
 
A5:  The expectation is to provide two separate face to face visits monthly with 
the child‟s family or significant others who are identified in the child‟s case 
permanency plan each calendar month, excluding the calendar months of 
placement and discharge. 
 
Every reasonable attempt should be made to assure this occurs. Extenuating 
circumstances that prevent it should be documented on behalf of each child 
affected and these reasons should be discussed with the respective service 
contract specialist. They may include, but are not necessarily limited to, the 
reasons mentioned above. Contracts must assure 60% of the youth in care meet 
this frequency of visits. 
 
Regarding transportation, the contract doesn‟t specify how the visits are to be 
made, but each contractor should be doing what is needed to assure the face to 
face visits occur monthly. 
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Q6:  Can visits between a child in placement and their DHS or JCS worker be 
counted toward the two monthly visits? 
 
A6: No, these visits should be only with family or significant others. For cases 
when this is just not feasible, contractors should collaborate with referral workers 
to identify who could be responsible substitute, mentor, connection to community, 
etc. 
 
Q7: If the DHS or JCO case permanency plan does not identify a “family 
member” or “significant other” whom the youth can visit, is an email notification 
from the referring worker that identifies another appropriate person acceptable?   
 
A7: Yes, an email notification from the DHS or JCO worker would be acceptable 
to approve a „family member” or “significant other” if the DHS or JCO worker 
feels they are appropriate to visit with a child. This documentation should be 
placed in the child‟s file. 
 

c. Well-Being Outcomes 1 and 2 (school attendance and providing 
school information, respectively) 

 
Q1:  A child in foster group care placement attended the on-campus school 
which provides school programming for the community also.  The child was 
discharged to the same contractor‟s CWES shelter program. For Well-Being 
Performance Measure 2, does the contractor complete the requirement for 
sending school-related information to the referral worker at the end of each 
placement, even though the child remains in the same school? 
 
A1: Yes. Both FGCS and CWES contractors must report independently of one 
another, in compliance with each of the individual contracts. Admission and 
discharge dates would be unique to each placement. 
 
Q2: Our residential campuses provide school year round. Do we continue to 
track and report the school attendance outcome through the summer months? 
 
A2: Yes 
 
Q3: When a child in placement continues to attend his or her public school, no 
school information would be provided to the referral worker upon discharge since 
the child did not change schools. Do we simply indicate that no school 
information was sent because there was no change in schools? 
 
A3: Yes. Youth that continue to attend their home school during placement are 
excluded from reporting for Well-Being Outcome 2. Therefore, you will not enter 
a discharge date in Column K of the school performance report for these youth.  
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Column K has a default entry of "NA." When the entry in Column K remains "NA" 
(meaning the contractor has not entered anything to replace it), the contractor 
may enter the reason from the drop down box in Column N to explain why a 
discharge date was not entered. One of the choices is that the child remained in 
their original home school during the placement. Contractors should not enter 
anything in Column K unless they intend to also make an entry in Column L.  
 
Q4:  if a child attends a public school and upon discharge is placed in another 
school district requiring records to be sent from one public school to another, I'm 
unsure how we can pursue with the first school whether or not they sent the 
records due to our releases being void upon discharge of the client. 
 
A4:  A contractor is not responsible to assure that one school transfers 
information to another school. The contractor‟s responsibility is to provide to the 
referral worker any school-related information it has and to make this same 
information available to the receiving school if it is requested. 
 
 
3. Billed Services and Documentation 
 

a. Reserve bed payments 
 
Q1: If a girl is placed in psychiatric hospitalization, do we still charge D Codes 
when a bed is held for her? 
 
A1: Payment for allowable reserve bed days is described in 441 IAC Chp. 156.10 
criteria. For this, the usual D codes would be used. 
 
441 IAC Chp. 156.10 indicates that family visits, hospitalization, runaways, and 
pre-placement visits are situations that allow payment for reserve bed days. See 
441 IAC Chp. 156 for all conditions that must be followed. 
 
Q2: A child ran away from placement which initiated the “reserve bed payment.” 
For the reason of “runaway,” this can be used for up to 14 days when all payment 
conditions are met. The child returned several days later, but stayed for only two 
hours. Does this restart the allowable 14-day period?  
 
A2: The Department has generally considered a youth present in group care 
when the youth is there for any part of a day and the DHS would pay for a 
reserved bed on that basis (for any of the allowed reasons). If the contractor 
considered that youth to be back “in” group care that day—even if only for 2 
hours—and the intent for all parties was that the youth would go back to the 
group care when the run ended, payment for group care would be allowed for 
that day and the reserve bed payments would no longer be needed. 
 

https://www.legis.iowa.gov/docs/ACO/chapter/441.156.pdf
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While payment may be allowed in the first place, and the 2nd run could initiate a 
new 14-day period, the worker and the contractor need to re-evaluate the 
placement if running continues. 
 
Additionally, a Service Area Manager may approve up to 30 consecutive days if it 
is determined necessary. 
 

b. Documentation of services 
 
Q1: Chapter D of the FGCS provider handbook says providers are required to 
document a child‟s general progress regarding the care plan no less than once in 
every seven calendar days.  And, the contract requires maintenance of sufficient 
documentation to substantiate the validity of all claims for payment and reports 
submitted to the Agency. 
 
Is the provider handbook still the guide on documentation and is that sufficient to 
meet contractual requirements? 
 
A1: Yes, the FGCS contractor would refer to Chapter D of the FGCS handbook in 
the section titled “Maintenance of Client Service Records.” That section 
describes all requirements regarding each child‟s file and service record. 
 
Additionally, refer to 441 IAC Chp. 152.2(6) which covers the daily 
documentation of billed services and 441 IAC 114.10(4) which covers the daily 
logs. 
 
 
4. Termination of Contracts 
 
Q1: What the process to end a FGCS contract with the Department? 
 
A1: Please review Section 2.5 Termination in the FGCS contract. 
 
Q2: Can a contractor be licensed to provide “enhanced” services rather than 
“Comprehensive”? 
 
A2: No, there is no “enhanced” licensure category; there are only two levels of 
licensure: “Community” (for payment purposes coded as D1) and 
“Comprehensive” (for payment purposes coded as D2). All successful bidders 
that had been offering “enhanced” services (for payment purposes coded as D3) 
at the time of the SFY12 RFP bid proposal were licensed at the “Comprehensive” 
license level and continued with that level of service at the time of contracting. 
 
Q3: Can a contractor change from “Comprehensive” to “enhanced” services? 
 

https://www.legis.iowa.gov/docs/ACO/chapter/441.152.pdf
https://www.legis.iowa.gov/docs/ACO/chapter/441.114.pdf
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A3: Not for a new service. The Foster Group Care and Supervised Apartment 
Living Foster Care Request For Proposal No. ACFS-11-115 said, “For a new 
Contractor or an existing Contractor adding a new Foster Group Care service, 
the payment rate for the new service shall be limited to either the Community or 
Comprehensive rate . . . “ 
 
Q4: Can a contractor video tape interaction in the common living areas to use as 
training tapes for their staff to reduce control room usage? 
 
A4: Consideration of this activity would require evaluation of a contractor‟s 
proposal that would include, but may not be limited to, a specific description of 
what the recording would entail. For example, where cameras would be placed, 
for what reasons, justification for how this will control (reduce) use of the control 
room, how confidentiality would be protected, how long the video tape would be 
kept, etc..  
 
 
5. Placement Agreement 
 
Q1: Does the Foster Group Care contract address the need for a 10-day notice 
to discharge a youth in placement? 
 
A1: By contract, contractors must comply with all licensure requirements. 
Licensing standards require placement agreements at admission and when 
signing the DHS placement agreement (Form No. 470-0719) the contractor 
agrees to give a minimum of ten days written notice, except in an emergency, 
before requesting the removal of a child from care so planning may be made on 
behalf of the child. The basis for this requirement is the Iowa Administrative Code 
441 Chp. 202.13(4). 
 
 
6. Behavioral Health Intervention Services (BHIS) 
 
Q1: Can Foster Group Care staff who are supervising the youth in placement as 
part of their group care duties also provide one-on-one Behavioral Health 
Intervention Services (BHIS) at the same time?   
 
A1: Foster group care staff are covered by the contract to perform the foster 
group care activities of Maintenance and Child Welfare Service as defined in 
RFP, contract, rules, etc.. That does not include BHIS or any other service 
outside these definitions. 
 
BHIS is an allowable service for eligible group care youth, but it‟s a separate 
service funded through the Medicaid program, not by the foster group care per 
diem. Group care staff persons may be authorized to provide BHIS and that is 
allowable in the group care setting. 

https://www.legis.iowa.gov/docs/ACO/chapter/441.202.pdf
https://www.legis.iowa.gov/docs/ACO/chapter/441.202.pdf
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But staff should not combine foster group duties with BHIS duties; they are 
funded separately and they must be accounted for and billed separately. Further, 
the responsibilities and service expectations of one should not encroach on the 
other. 
 
With questions or comments about this document please contact: 
 
Jim Chesnik, Program Manager 
Division of Adult, Children & Family Services  
Iowa Department of Human Services  
5th Floor Hoover Building  
Des Moines, Iowa 50319  
Phone 515/281-9368  
Fax 515/281-6248 
jchesni@dhs.state.ia.us 
 
 

mailto:jchesni@dhs.state.ia.us

